Draagdoeken

Omdat ik het iedereen aan kan raden! De informatie haalde ik van Doekentheek.be en uiteraard vind je meer informatie en webwinkels op mijn blog bij de draagdoeken links! 
Draagdoeken zijn niet goedkoop maar wel duurzaam en ze gaan jaren mee. Ze verliezen tweedehands ook weinig van hun oorspronkelijke waarde omdat ingedragen draagdoeken soepeler zijn en gemakkelijker te gebruiken. Opgepast , het is verslavend ! 




Draagdoekenoverzicht

Iedere doek heeft zijn eigen specifieke voordelen of kenmerken. Je kan dus niet zeggen “Dit is nu eens de beste doek!”, want iedere doek is meer geschikt voor een bepaalde situatie. Het hangt er dus vanaf waarvoor je de draagdoek wil gebruiken. De ene doek is bvb sneller aan en uit, maar draagt minder ergonomisch als je hem voor langere afstanden wil gebruiken. De andere doek is erg ergonomisch maar misschien te warm om binnenshuis te gebruiken, enz...

Knoopdoeken

De knoopdoek of wikkeldoek is eigenlijk de meest ergonomische en veelzijdige van alle doeken: het gewicht wordt verdeeld over je schouders, je rug en je bekken. Zeker mensen met rugklachten zullen deze doek als vrij comfortabel ervaren, zeker wanneer ze hun baby hoog en dicht genoeg bij hun lichaam dragen.. Met een knoopdoek kan je zowel symmetrisch als over één schouder dragen, zowel op je buik als op je heup en rug. Eigenlijk zijn korte knoopdoeken (vb 2m70) meer thuis te brengen onder de “slings”, omdat ze over één schouder lopen en op dezelfde wijze gebruikt worden als bvb een ringsling. De knoopdoeken zelf kan je nog eens onderverdelen in rekbare en geweven knoopdoeken.
  • heel ergonomisch, dus geschikt voor langere afstanden
  • ontzettend veelzijdig!
  • doek moet geknoopt worden en er is een zekere oefentijd nodig om de doek optimaal te leren gebruiken, maar iedereen kan het leren, en de meeste mensen zijn er heel rap mee weg
  • de knoopdoek knopen duurt ook een ietsje langer dan bv. een rinsgling aandoen
  • een knoopdoek kan in de zomer of binnenshuis nogal warm of “ingepakt” aanvoelen, maar met een geweven knoopdoek (voelt minder warm aan dan een tricot knoopdoek) kan je ook torsodragen of over één schouder
Alles wat je met een rekbare knoopdoek kan doen kan je ook met een geweven knoopdoek doen, en met de geweven knoopdoek heb je nog heel wat meer mogelijkheden. Kijk bvb eens op storchenwiege.com, bij “different holds” voor een foto-overzichtje van verschillende draagmogelijkheden. Op cottoncradles.com kan je een vergelijking vinden tussen de beide soorten knoopdoeken. De rekbare knoopdoek kan je zeker een maand of 6 à 8 heel comfortabel gebruiken (en een stevige tricotdoek zoals de babybundler zelfs nog een paar maanden langer), maar daarna begint deze door te hangen en minder ergonomisch aan te voelen. Ook de rugknoopmogelijkheden zijn bij een rekbare knoopdoek een stuk beperkter (en voelen omwille van de breedte-rekeigenschappen van de doek een stukje minder stevig en veilig aan). De geweven knoopdoeken kan je zo lang blijven gebruiken als je wil: ook peuters en uit de kluiten gewassen kleuters kunnen (sporadisch) nog gedragen worden met deze doek. Zelfs volwassenen zou je in theorie met deze doek nog kunnen dragen! ;-)

Rekbare of tricot knoopdoeken

Een aantal merken: binanababybundlermobywraphugabubtricot slendraagdoek.nl,...
Draagdoeken 31Draagdoeken 39
Deze doeken zijn lekker zacht (te vergelijken met stevige t-shirtstof) en eigenlijk fijne doeken voor de “beginnende drager”. Ze zijn meestal 5 à 6m lang en 50 à 70cm breed. Wanneer je de eigenlijk vrij simpele basisknooptechniek onder de knie hebt, ben je al een heel eind op weg. Gebruiksaanwijzingen van rekbare knoopdoeken kan je hier vinden. Deze doek is geschikt vanaf de geboorte, liefst rechtop (ook al vanaf de geboorte!) op de buik aangezien de kommahouding minder ergonomisch en veilig is. De rekbare knoopdoek is eigenlijk ook enkel geschikt om op de buik te gebruiken. (Foto's worden nog aangepast)

Geweven knoopdoeken

Draagdoeken 4
Een aantal merken: StorchenwiegeDidymos,HoppedizBB-slenBebinaEllarooGirasol,...
Deze draagdoeken rekken niet in de breedte, noch in de lengte, maar diagonaal. Hierdoor voelen ze lekker soepel aan zonder dat ze doorhangen. Een nieuwe doek kan wat stug aanvoelen, maar nadat hij eens gewassen en ingedragen is, is hij heerlijk zacht. Een andere manier om de doek zacht en soepel te maken is deze in je favoriete zetel leggen, zodat er vaak op gezeten wordt, of hem regelmatig eens“vingerhaken”.
Deze doek kan je zeker ook vanaf de geboorte gebruiken, zolang je maar wil! Hij is dus zeker ook geschikt om op een volstrekt ergonomische manier zware baby's en peuters in te dragen.
Draagdoeken 41
Er zijn verschillende maten in deze doeken. Een vergelijkingsschema, waarbij je ziet welke doeklengte je voor welke draagwijzen kan gebruiken, in verhouding tot je confectiemaat, kan je hier, en ook hier (met nog wat foto's erbij) terugvinden.
De meest bruikbare lengte, t.e.m. confectiemaat 42, is 4m60.
Een vergelijking tussen een aantal verschillende merken van geweven knoopdoeken onderling kan je hier vinden.
De geweven knoopdoek is doorgaans wat duurder dan de rekbare knoopdoek. Op ebay.de kan je vaak goedkoop aan een uitstekende tweedehands geweven knoopdoek geraken, zoals de storchenwiege, hoppediz, girasol of didymos. Deze doeken kan je generaties lang gebruiken en is erg sterk en zelfs geschikt voor het lang dragen van uit de kluiten gewassen kleuters.
Instructies om een platte knoop te maken vind je hier. Deze knoop is niet noodzakelijk, maar wel handig omdat die absoluut niet schuift en platter is.
Video link icon Front Wrap Cross Carry met baby in je armen (rechtop vanaf de geboorte)
Video link icon Kanguru (rechtop vanaf de geboorte)
Video link icon Kreuzwiege (liggend vanaf de geboorte - wordt niet meer aangeraden), kreuztrage (rechtop in het kruis)
Video link icon Back Wrap Cross Carry – met chestbelt, van zodra je je zeker genoeg voelt om je baby op je rug te dragen
Video link icon BWCC op didymos-wijze, dus zonder te kruisen over je borst
Video link icon Rucksack met tibetan-afwerking

Slings

Een kortere knoopdoek (bv. 2m70) kan je over één schouder knopen en zoals de ringsling gebruiken. Het nadeel van de geknoopte slings en buidelslings tov de ringslings is dat je ze niet zo makkelijk perfect op maat kan aanspannen. Hierdoor ervaren sommige moeders deze als minder ergonomisch en gebruiksvriendelijk. Een sling is een rechthoekig stuk stof vanaf ongeveer 2m40 lang en 75 à 110cm breed. Bij een ringsling worden de uiteinden van de breedte samengebracht en door en tussen de twee ringen die aan de andere kant van de doek zijn bevestigd doorgehaald.
  • Slings zijn makkelijk en snel aan en uit, en je baby is er snel ingezet/uitgehaald. Deze doek is de ideale heupdrager, maar kan ook op de buik of rug gebruikt worden. Je kan een sling vanaf de geboorte gebruiken tot ongeveer een kilo of vijftien, naargelang je eigen draagkracht. Het is de allerhandigste doek om in te voeden (ook wanneer je echt grote borsten hebt), en een doek die in de zomer of binnenshuis niet te warm aanvoelt. Met een sling kan je heel makkelijk “transitions” doen, bijvoorbeeld een kindje dat je op je rug draagt tijdens het afwassen even naar voor schuiven om aan te leggen. Het is ook een doek die je makkelijk kan omdoen als je kindje al in slaap gevallen is op je schoot, en je kan ook vrij makkelijk uit de doek glippen om een slapende baby met doek ergens neer te leggen. De sling kan ook om je lichaam blijven hangen als je kindje er even uit wil. Het is ook mijn “bezoekdoek”: als ik ergens op visite ga, of uit eten, naar een feestje,... neem ik altijd mijn ringsling mee als handige slaap- en discrete voedplaats. De (ongevulde) ringsling is heel compact en makkelijk op te bergen in je tas of zelfs in je jaszak.
  • Deze doek draagt asymmetrisch, over één schouder, hetgeen betekent dat veel moeders deze doek liever voor kortere afstanden gebruiken. Moeders die een scoliose hebben, of andere bekken- en/of rugklachten, vinden het gebruik van deze doek meestal te belastend.

Ringslings

een uitstekende makkelijk op maat van je kind en jezelf aanspanbare draagdoek met ringen die over één schouder loopt. Deze doek is zonder twijfel mijn meest gebruikte doek en naar mijn mening een must-have voor iedere moeder, zeker wanneer je borstvoeding geeft!
Draagdoeken 19
Persoonlijk vind ik het schouderstuk zeer essentieel voor comfortabel dragen: een schouderstuk dat je kan openspreiden over heel je schouder geeft een betere gewichtsverdeling en dus minder kans op schouderpijn.
Een tweede essentiële punt zijn de ringen: nylonringen zijn dikker dan alluminiumringen, en wrijven soms teveel waardoor het aanspannen minder vlot verloopt. Door de extra dikte kunnen ze soms een pijnlijk drukpunt geven onder je schouder/borstkas. Ik geef de voorkeur aan grote alluminiumringen, en liefst lichte ringen zonder lasnaad. Ik heb ervaren dat mediumringen te klein zijn om de stof vlot door de ringen te kunnen verdelen en aanspannen.
Ook het soort stof speelt een rol naar draagcomfort toe: hoewel ringslings in katoen, al dan niet met versierende stiksels op de staart, zeer comfortabel kunnen voelen blijken ringslings in geweven knoopdoeken-stof uiteindelijk toch het meest draagkrachtig te zijn.
Video link icon Ringsling met pasgeborene (kommahouding niet meer aangeraden!)
sling rings
...zijn ringen die gebruikt worden om de vorm en grootte van een sling aan te passen, ze worden gemaakt van metaal (alluminium)of nylon. De grootte kan verschillen naargelang het type en de breedte van het stuk stof dat je gebruikt, klein genoeg om tractie te kunnen uitoefenen en groot genoeg om de sling makelijk te kunnen aanpassen. In sommige slings worden de ringen vervangen door een clip. Hierdoor zijn ze wel veel minder verstelbaar en dat is dus niet zo bevorderlijk voor de ergonomie en veelzijdigheid van het draagsysteem. Ringen kan je o.a. bestellen viaslingrings.com. Tijdens een workshop kan je ook in de doekentheek ringen verkrijgen.
de “tail” of staart van de ringsling
De staart van de sling waarmee je de grootte kan regelen en ofwel de binnenkant, ofwel de buitenkant van de zak kan aanspannen, of de diepte van de zak kan veranderen. De tail kan gewoon open zijn (al dan niet met een zakje aan de voorkant), nauwer gemaakt zijn, helemaal samengenaaid zijn (gesloten) of zelfs uit twee banden bestaan. Om een sling goed te laten zitten moet je de tail doorheen de ringen trekken tot de sling echt stevig tegen je aan zit, zodat je baby hoog en goed ondersteund zit.
Gevulde slings
Gevulde Ringsling
Bij deze ringsling zijn de randen en/of het schouderstuk opgevuld (dikwijls in verschillende maten verkrijgbaar). Deze doeken zijn minder makkelijk aan te spannen en in de praktijk eigenlijk enkel geschikt voor jonge baby's. Veel moeders ervaren de vulling als “te dik”, en de extra dikte maakt de doek heel wat minder compact om bvb in je tas op te bergen. De staart is vaak gesloten en moeilijk aanspanbaar. De vulling is niet noodzakelijk om zacht en comfortabel te dragen, een goed schouderstuk dat je kan uitspreiden zorgt voor voldoende gewichtsverdeling. Om die redenen ben ik zelf voorstander van de gewone, ongevulde ringslings.

Geknoopte slings

Draagdoeken 42Zonder ringen, de doek wordt gewoon ter hoogte van je onderste ribbenboog vastgeknoopt (platte knoop of verschuifbare zeemansknoop, zie instructies), en de knoop wordt daarna ofwel doorgeschoven naar je rug (schouderstuk wordt daarna omgeklapt om bovenrand van de doek meer spanning te geven), of onder de schouder vooraan gedragen, op dezelfde plaats waar de ringen zouden zitten bij een ringsling. Eigenlijk is ieder vrij stevig stuk stof met deze afmetingen geschikt om als draagdoek te gebruiken. Misschien heb je zelfs nog ergens een sjaal of een oud laken liggen die je hiervoor kan gebruiken!

De buidelsling of pouch

Draagdoeken 40Zonder ringen en ook zonder knopen: het is eigenlijk een al dan niet afgeronde “koker”. Soms moet de flap die tegen je nek loopt omgeslaan worden over je schouder. Is meestal niet verstelbaar. Wanneer je een niet verstelbare buidelsling wil kies je er best één in niet rekkend materiaal (tricotti zijn twee buidelslings die eigenlijk teveel rekken om echt ergonomisch te kunnen dragen), en zorg je ervoor dat je hem perfect op maat koopt. Een goede maattabel kan je hier vinden.


Alle andere “hangmatvormige” draagdoeken
...die over 1 schouder lopen en die vastgeklikt of vastgeriemd kunnen worden, bv. de PREMAXX-babybag. Deze Babybag is overigens ook weinig ergonomisch, zoals de meeste doeken in deze categorie! Kan nekklachten, schouderpijn, rugpijn veroorzaken door minieme gewichtsverdeling en verkeerde aanspan-eigenschappen. Baby's worden te weinig ondersteund in deze dragers waardoor ook hun luchtwegen belemmerd worden

Aziatische doeken of ABC's en SSC's

Draagdoeken 16
Deze ABC's (=”Asian Back Carriers”), vierkante doeken met banden aan de twee bovenste hoeken en banden, kliksystemen, ringen of lussen aan de onderste hoeken, kunnen in tegenstelling tot wat de verzamelnaam doet vermoeden, ook op de buik of de heup gebruikt worden, en er zijn heel wat variaties op mogelijk. De doek is vrij veelzijdig (je kan er op verschillende manieren mee knopen), voelt licht aan in de zomer en is zeer makkelijk te gebruiken. Er zijn ook min of meer voorgevormde ABC-typedoeken ook verkrijgbaar, de zogenaamde SOFT STRUCTURED CARRIERS (SSC's) zoals bvb de Papatum, Manduca, Boba, Bondolino, Tula, Ergo Baby Carrier,...
Een aantal voorbeelden van zachte ABC's: mistermirko mei-tai,kozycarriermaya-tieBB-backpackonbuhimo,...
Draagdoeken 25
Een SSC kan pas later gebruikt worden dan een zachte ABC, is vaak wat minder goedkoop, en er zijn meestal minder draagmogelijkheden mee. De Ergo Baby Carrier is een SSC waarbij de schouderbanden en de lendenband gevuld zijn en met (beveiligde) kliksystemen aangespannen kunnen worden. Deze doek ziet er wat sportief uit (lijkt niet echt op een draagDOEK) en draagt heel ergonomisch, waarbij er vooral gewicht over het bekken verdeeld wordt. Hij kan zoals de meeste SSC's (zonder insert - maar ik ben geen voorstander van inserts en binnenbuideltjes of -broekjes) pas vanaf een maand of zes - zeven gebruikt worden.
Mijn favoriete ABC is ontegensprekelijk de Mistermirko Mei-Tai Wraparound, die mij door zijn extra lange en stevige banden nog meer steun geeft en eigenlijk al vanaf een week of zes te gebruiken is. Door de extra lengte van de banden zijn meer knoopvariaties mogelijk, en kan je je baby bvb ook heel hoog op je rug dragen waardoor die over je schouder kan meekijken en volledig overzicht heeft. Je kan hier instructiefilmpjes terugvinden voor de mei-tai wraparound (met langere schouderbanden) en hier instructiefoto's voor de gewone mei-tai.
  • Deze doek is een zeer handige en vooral makkelijke rugdrager, ook voor “draagdoekleken” ;-)
  • Makkelijke gebruikswijze, hangt niet door, voelt niet te warm aan in de zomer, vrij veelzijdig (niet-voorgevormde ABC's).
  • Minder compact dan bvb ringsling, iets minder ergonomisch en veelzijdig dan knoopdoek. Bij sommige ABC's gaan de schouderbanden snijden. Niet-rekkende schouderbanden krijgen de voorkeur boven rekkende voor zwaardere kinderen. Rekkende banden zouden eigenlijk enkel in de breedte mogen rekken en niet in de lengte, anders kan de doek sneller doorhangen.

Torsodragers

Draagdoeken 37
Een torsodrager is een rechthoekig stuk stof dat je rond je romp wikkelt en omrolt, vastknoopt of vastgespt. Er lopen geen banden of straps over je schouders, je armen zijn vrij. Dit betekent dus dat je erg veel armvrijheid blijft behouden, en dat de doek zeker geschikt is voor in de zomer of binnenshuis. Eigenlijk is torsodragen een ideale manier van dragen als je graag het huishouden wil doen, of binnenshuis makkelijk moet kunnen bewegen (bvb hobby). De armen van je baby kunnen naar believen in of uit de doek zitten. In principe kan je met een gewone pareo, een oud laken of een niet te dik dekentje perfect torsodragen (techniek: zie hier ), maar dit geeft niet heel erg veel steun aan een oudere, zwaardere baby, en zakt wel een beetje af. Wanneer je dus op die manier knoopt zal je af en toe nog eens moeten opnieuw knopen. Niet iedere moeder durft het aan om een jongere baby los op de rug te leggen om de doek te knopen.
Draagdoeken 6
Daarom vinden veel Westerse moeders een ietwat voorgevormde torsodrager, waarbij het kindje eventueel al vooraf kan vastgegespt worden in de doek een laagdrempeligere en gebruiksvriendelijkere oplossing.
Een aantal voorbeelden: zsazsa-zelfbouwpakketkubebapodeagibaby wrap, en dus ook de gewone pagne(zoals je bij Afrikaanse vrouwen kan zien)
De zsazsa is geschikt om vanaf zes weken te gebruiken en wordt in verschillende maten verkocht. De onderste gespen staan vrij dicht bij elkaar waardoor een jonge baby er ook in de kikkerhouding in gedragen kan worden.
  • De zsazsa/kubeba zijn makkelijk om te doen (een baby op je rug krijgen is helemaal niet moeilijk met dit systeem), geven veel armbewegingsvrijheid,voelen niet te warm aan in de zomer en zijn ideaal voor moeders die zich nog niet zeker genoeg voelen om te rugdragen met een stuk stof en hun baby graag binnenshuis op de rug willen dragen. De podeagi heeft geen gespen waarin je je baby kan vastgespen, maar kan je ook op de buik gebruiken, en in principe ook met de banden OVER je schouders. Meer gebruiksmogelijkheden, dus, maar iets meer knoopwerk.
  • Het torsodragen verdeelt het gewicht ook anders dan bij de meeste andere doeken: vooral het bekken wordt belast, hetgeen een pluspunt kan zijn voor mensen die rug- of schouderpijn hebben en zo weinig mogelijk hun rug zelf willen belasten. Sommige moeders zeggen dat deze doek de leukste is om aan te doen wanneer je zittend werk moet doen (of uit gaat eten, bvb). Daarvoor gebruiken ze dan wel een stoel zonder leuning of zitten ze omgekeerd op een stoel.
  • De zsazsa/kubeba is eigenlijk makkelijker te gebruiken door vrouwen omwille van hun meer geprononceerde vormen. Niet zozeer de omvang van de borsten speelt daarin een rol, wel de smallere taille/bredere heupen. Sommige mannen gebruiken deze doek ook af en toe, maar vinden andere doeken vaak handiger. Deze doeken kan je enkel op je rug gebruiken. Sommige vrouwen die erg snel last hebben van borstontstekingen zijn minder te vinden voor deze draagdoek omwille van de spanning van de bovenste gespen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten