maandag 25 november 2013

Stempelen maar!

Als leerkracht ben je vaak op zoek naar leuke dingen voor je klas. Als mama is dit niet veel anders. Stempels zijn zéér geliefd, zowel bij de juffen en meesters als bij de kids! Maar je hebt 2 keuzes: ofwel koop je er goedkope maar maak je meer vlekken dan plaatjes...ofwel koop je er goede maar zijn ze toch vrij duur.
Wel, ik had er nog nooit bij stilgestaan dat er ook een optie 3 was tot ik bij de blog van Elissana kwam, die haar stempels zelf maakt! 
Superleuk en handig want dan kan je zelf kiezen wat er op komt! 
Ik ga er alvast maken! 
 


Wat heb je nodig:

stempelrubber (of een eenvoudige witte gom)

een snijmatje
een setje gutsen
kalkpapier
stempelkussen

Materiaal bij de banier, of andere hobbywinkels .  
De gutsen kan je per setje kopen, of per stuk.
Ikzelf heb gutsen en stempelrubber besteld bij Pand11 , een webshop uit Nederland.
Ben benieuwd!


  1. Teken met een potlood je stempeltekening op een stuk kalkpapier. 
  2. Leg het kalkpapier omgekeerd op je stempelrubber en wrijf er eens goed over (bv. met een muntstuk), nu staat de tekening in spiegelbeeld op je rubber. Snijd dan een stuk van je rubber uit, dat werkt makkelijker dan zo'n hele blok.
  3. Neem eerst je fijnste guts, en ga daarmee langs de randen van je figuur.  Daarmee duw je de guts van je weg.  Vaak is het eenvoudiger om je stuk rubber te bewegen en te draaien en daarbij de guts langs de lijnen te laten glijden (eens je bezig bent, merk je zelf wel snel wat het makkelijkste werken is). 
  4. Als je helemaal rond je figuur bent gegaan, doe je dat nog eens met een bredere guts.  Dat gaat nu heel makkelijk, omdat er al een fijn lijntje is weggesneden. 
  5. En zo blijf je verder de rubber 'wegscheppen' tot je enkel nog je stempeltekening over hebt.  Hier heb ik nu een eenvoudig voorbeeld gebruikt, zonder 'extra wegsnijdingen' in de figuur zelf.  Als je een goede tekening maakt, met goed zichtbaar de lijnen waar je wil snijden, dan kan je hier eindeloos in variëren.
  6. Ik snijd op het einde het stempelblokje nog wat bij aan de kanten en dan proberen maar.  Je stempelt als proef, en dan zie je goed waar je nog wat extra moet wegsnijden.  Zo doe je verder, tot je gestempelde tekening goed is.
  7. Plak de stempel op een stukje hout (ik doe dat met 'pattex-extreme', leg er wat boeken op en laat het een nachtje rusten, dan plakt het perfect) en je stempel is klaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten